“Laten we samen denken en doen wanneer we tijd en zin hebben”

WIJ Kortenaken is de nieuwe beweging die de landelijke levenskwaliteit van onze gemeente wil versterken. “Daarvoor nemen we beleidsverantwoordelijkheid op en gaan we met een gelijknamige lijst naar de verkiezingen. Tegelijkertijd gaat het veel ruimer dan dat alleen. Met verbindende WIJ-momenten inspireren we inwoners om allemaal samen onze verfrissend positieve visie waar te maken. “Iedereen is welkom, zolang je het maar goed voor hebt met Kortenaken.”

“Bij ons gaat het over Kortenaken. En daarover alleen. Die volle aandacht is ook wat ons dorp verdient. Al de rest? Dat zijn details.” Dat zeggen Milan Dekeyser en Fenne Vanderstukken die mee aan de wieg staan van WIJ Kortenaken. Samen met geëngageerde inwoners stampten zij het collectief uit de vruchtbare grond van hun thuisgemeente die diep in hun hart zit. “Die liefde voor ons dorp is meteen ook de enige voorwaarde om mee te doen.”

 

Met deze resoluut lokale focus willen we als beweging de Kortenakenaren verbinden en stimuleren om mee te bouwen aan hun dorp. Dat mag je volgens Milan letterlijk nemen: “Iedereen met zin of tijd kan samen dingen bedenken en doen voor zijn of haar gemeente. Alles is mogelijk. Zolang je daarmee maar meebouwt aan de landelijke levenskwaliteit van ons Kortenaken.”

“Inwoners inspireren om dingen in beweging te zetten”

Dat is ook de inzet waarmee WIJ Kortenaken naar de lokale verkiezingen trekt. “Natuurlijke gezelligheid is wat ons dorp uniek maakt. Dat willen we koesteren. En bovenal moeten we dingen ondernemen om die levenskwaliteit nog beter te laten renderen”, vertelt Fenne Vanderstukken.

 

Weerspiegelt de verfrissende visie zich ook in de vorming van de lijst? “Ik zal er zeker deel van uitmaken”, antwoordt Milan. “En tegelijkertijd hoeft dat ook écht niet. Veel belangrijker is dat we inwoners inspireren om dingen in beweging te zetten. Als ze zien welke impact ze daarmee kunnen creëren, komt de rest vanzelf. Stapje voor stapje, of iets daar tussenin.”

 

“Lidmaatschap bestaat bij ons trouwens niet meer”, vervolgt Patrick Vlayen, die samen met André Alles en Paul Francen als raadsleden hun schouders onder het project zetten. Dat Patrick zelf daarmee zijn titel van voorzitter van het lokale Open Vld-bestuur opgeeft, boeit hem allerminst. “Dat is voor ons dorp ook van geen tel. Van groter belang is dat andere leden van onze voormalige afdeling en ikzelf veel zin hebben om een positief verschil te maken. Bij de volgende verkiezingen en vooral ook daarna. Want wij willen mensen blijvend bij onze WIJ-visie betrekken.”

Jaarlijkse WIJ-dag en verbindende WIJ-momenten

Daarvoor komt er een jaarlijkse WIJ-dag voor Kortenaken. “Dan maken we samen een stand van zaken van de landelijke levenskwaliteit in onze gemeente op en verzamelen we nieuwe creatieve ideeën. Die belofte maken we in ieder geval waar, of we nu in de meerderheid of de oppositie zitten. Daarnaast organiseren we allerlei andere verbindende WIJ-momenten over uiteenlopende inhoudelijke thema’s die inwoners bezighouden. Voor deze activiteiten kunnen ze trouwens helemaal zelf het initiatief nemen”, aldus nog Milan. “Wij allemaal samen hebben sowieso goesting om daarvoor onze verantwoordelijkheid op te nemen. En al wie graag meedoet en een optimistisch idee heeft voor Kortenaken, sluiten we in ons hart. Vandaag, morgen of overmorgen? Gewoon wanneer het je past.”

“Of misschien wel op zondag 2 juli?”, vraagt Patrick Vlayen zich af. “Dan organiseren we namelijk een eerste WIJ-moment, waar Kortenakenaren kennismaken met de verfrissende visie van onze lokale beweging. Letterlijk. Want tijdens deze aller-gezelligste apéro van onze gemeente heffen we samen het glas op de start van een warme zomer. Iedereen is welkom vanaf 10u30 aan OC Den Berg (Dorpsstraat 97a, 3470 Ransberg). Wedden dat de eerste bruisende ideeën voor meer landelijke levenskwaliteit in Kortenaken na enkele minuten vanzelf zullen opborrelen?”